Plötsligt ”smäller det till”. Kanske halkar du, trampar snett eller gör ett olyckligt lyft. Ont gör det, i alla fall.

Du kan ha fått ett akut ryggskott i länd? Eller ett revben som har låst sig så det smärtar i bröstryggen. Om du har haft en långvarig, felaktig belastning kan du även råka ut för nackspärr. Även om den gemensamma nämnaren är att det gör ont, så brukar smärtan uppstå av lite olika anledningar.

Jag förklarar kortfattat dessa olika symtom, varför de uppkommer och hur jag kan hjälpa dig att bli av med smärtan och förebygga framtida skador.

Ryggskott

8 av 10 kommer någon gång i livet att uppleva smärta i ryggen. Ryggskott orsakas oftast av vår livsstil med för mycket stillasittande, stress och bristfällig motion.

Ryggskott är en egentligen samlingsdiagnos av många olika diagnoser, men kännetecknas av en plötslig eller gradvis ökad smärta i ryggen. Smärtan ökar i vissa rörelser, t.ex. när du böjer dig framåt eller tar djupa andetag.

Ryggskott kan uppkomma i både ländrygg likväl som i bröstryggen. En plötslig och intensiv smärta i bröstryggen beror ofta på att ett revben har ”låst” sig. Du får svårt att andas djupt, lyfta en arm och du känner ofta utstrålning i armen.

Vanliga symptom vid ryggskott

  • Smärta vid rörelse tex framåt böjning, sitta vrida sig mm
  • Ischias, dvs utstrålning i ett ben
  • Smärta vid djupa andetag

Smärtan i ryggen kan bero på kotförskjutning, diskpåverkan, hoptryckta diskar, påverkan på ledkapseln, kompression på nerver etc. Den vanligaste oftast är orsaken till smärtan och den nedsatt rörligheten är dock överbelastning av leder, diskar och muskler.

OBS! Skulle det stråla ut i vänster arm samtidigt som du har ett tryck och intensiv smärta över bröst och bröstrygg ska du åka in akut för att utesluta hjärtproblematik!

Vila innan du behandlar ryggskott

Du kan börja behandla ett ryggskott när du själv klarar av att stå upp och att gå, även om det kanske gör ont.

Fram tills dess är det vila som gäller, helst 1-2 dygn i sängen så att ryggen får möjlighet till vila och återhämtning.

Nackspärr

Nackspärr beror i regel på en felaktig arbetsställning, långvarig och ensidig belastning, trauma från exempelvis idrott eller fallolycka eller stress.

Nackspärr innebär oftast att det har blivit en obalans mellan skuldran-bröstryggens muskler och bröstmuskeln som leder till att nacken ”hamnar” i ett obalanserat, framåtskjutet läge.

Obalansen gör att du tappar hållningen i nacken och bröstryggen, vilket ofta leder till smärta i vridrörelser (alltför ofta kan man inte vrida huvudet åt ett håll), svårigheter att titta upp och ned samt smärta när du lyfter armarna.

Nackspärr kan även påverka din andning.

Whiplash

Ofta uppkommer den vid trafikolyckor och då påkörning bakifrån eller från sidan. Detta resulterar i en ”stukning” av nacken och dess ligament, nerver och muskler utsätts för en kraftig översträckning.

Besvären kommer ofta direkt efter olyckan, men det kan även dröja timmar eller dygn innan symtom uppkommer.

Man upplever oftast först att nacken är stel och öm och ibland kan även huvudvärk uppkomma. Vissa uppvisar också yrsel, koncentrationssvårigheter, minnesluckor, balans påverkan, svårt att tåla ljud och ljus.

Mentala problem som oro, stress samt sömnbesvär kan förekomma.

OBS! Om du har varit med om en olycka och därefter har smärta i nacke och axlar, minnesluckor eller mår illa och kräks så sök vård för undersökning och behandling!

Hur behandlar naprapaten en Whiplash?

När den akuta fasen är över så behandlar jag din ryggrad, som ofta saknar full rörlighet, i kombination med stabiliserande muskulär behandling.

Naprapatbehandling av akuta smärtor

När du kommer till mig så undersöker jag din rygg, tar din anamnes (du får berätta vad som hänt), undersöker dig neurologiskt, dvs. jag undersöker dina nerver och diskar samt din rörlighet.

Därefter justerar jag din ryggrad för att du ska återfå full rörlighet samt att skapa bättre förutsättningar för kroppens egen förmåga till självläkning.

Målet med behandlingen är att avlägsna de hinder som stör självläkningen. Jag ser kroppen som en helhet och behandlar därav hela din kropp när du kommer till mig

När jag har behandlat dina akuta problem får du praktiska råd och rön om hur du kan förebygga framtida besvär.

Boka tid för akut naprapat och rådgivning

För att behandling av din akuta skada ska bli så bra som möjligt behöver vi göra en första bedömning. Det kan vi göra via telefon.

Du når mig på 08-308220 eller maila mig på mats@naprapatmats.se